Czekoladowy blok wegański
[bez dodatku cukru]
SKŁADNIKI:
- 200 g roślinnego „ masła” light
- 1/3 szklanki wody
- 300 g kokosowego mleka w proszku (lub zwykłego 1 %)
- 50 g naturalnego kakao
- 200 g ksylitolu
- 200 g herbatników bez cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i je rozpuść
2. Do rozpuszczonego masła dodaj kakao i ksylitol, mieszaj aż się wszystko rozpuści
3. Zdejmij garnek z ogarnia i dodaj stopniowo mleko w proszku, ciągle mieszając
4. Pokrusz herbatniki
5. *Herbatniki dodaj do masy i wymieszaj
6. Masę ułóż do foremki** i dociśnij dłońmi
7. Blok schowaj na kilka godzin do lodówki
* Masę mieszam dłońmi bo jest bardzo gęsta i zbita
** Foremka keksówka
Tak jest to BOMBA kaloryczna, ale jaka pyszna ! :)
24 COMMENTS
Pysznie wygląda ☺☺
OdpowiedzUsuńuwielbiam blok czekoladowy! <3
OdpowiedzUsuńQue buena pinta!👏👏👏 Te espero por mi blog! Feliz día! 💜💜💜
OdpowiedzUsuńChętnie bym go zrobiła ale domyślam się,że sama bym musiała go zjeść :P
OdpowiedzUsuńRobiłam wielokrotnie blok czekoladowy, ale nigdy w wersji wegańskiej. Ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńmusimy przyznać że tabliczka wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńKiedyś coś podobnego jadłem, całkiem dobre.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam z kokosowym mlekiem w proszku... to może fajnie podkręcić smak|! Dzięki ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis jak najbardziej trafia w moje gusta - chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMogę dla odmiany przygotować taki blok wegański:)
OdpowiedzUsuńBlok czekoladowy... jak ja dawno nie jadłam.... a w wersji wegańskiej w ogole, trzeba by było spróbować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam blok czekoladowy! Zawsze robię tradycyjny, ale Pani wersja mnie zaciekawiła. Nie wiedziałam, że jest kokosowe mleko w proszku. Gdzie je kupić?
OdpowiedzUsuńJadłam kilka razy taki blok i naprawdę jest to smaczne :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Przyznam, że weganką nie jestem, ale bardzo lubię takie desery.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńpo takich blogach zawsze staje się głodny :) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńSmak tego ciasta pamiętam jeszcze z dzieciństwa! Dzięki za przypomnienie ; )
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Chętnie zabiorę się za robienie takiego w domu
OdpowiedzUsuńUwielbiam blok czekoladowy, ale w wersji wegańskiej nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSam dzieciństwa wrócił. Musze zabrać się ponownie z gotowanie
OdpowiedzUsuńCzekam na kolejne wypieki. Uwielbiam twoje blogi
OdpowiedzUsuńUwielbiam blok czekoladowy, jednak w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji go próbować. 😃 Wygląda pysznie i lekko.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuje za Twój komentarz!