537. BLOGmas - Przypominajka - moje Świąteczne przepisy z wcześniejszych lat.

Dziś zapraszam Was na przepisy Świąteczne z Archiwum bloga :)
Pierwszy przepis będzie na ciasteczka którymi obdarowałam w tamtym roku przyjaciółkę.
Maślane kruche ciasteczka - bez cukru -
Składniki na 20 ciasteczek
- 150g rozpuszczonego masła ( u mnie light )
- 300g mąki orkiszowej
- 50g słodzika ( u mnie tagatoza - smakowo odpowiada 100g cukru )
- jedno żółtko jajka (L)
+ papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i ugnieść ciasto.
- Ugniecione w kulę ciasto zostawić w lodówce na minimum 30 minut.
- Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na mniejsze części.
- Na blacie rozłożyć papier do pieczenia na nim ułożyć ciasto, ciasto przykryć papierem do pieczenia i rozwałkować.
- Gdy ciasto będzie rozwałkowane na około 0.5cm przejechać mocno ciasto wałkiem ozdobnym.
- Wyciąć kubkiem wzory ciasteczek i ciastka ułożyć na papier do pieczenia.
- Ciasteczka piec w 180o C 25 minut.
Wartość odżywcze ( w jednym ciasteczku ):
Kilokalorie 96
Białko: 2g
Węglowodany: 13g
Tłuszcze: 5g

Pierniczki
Składniki: Na 3 blaszki, około 70 pierniczków małych i 3 duże.
- 300g mąki orkiszowej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki cynamonu
- jajko
- 100g masła ( u mnie light )
- 100g płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Suche składniki wymieszać z rozpuszczonym masłem, miodem i jajkiem, ugnieść ciasto, schować na 30 minut do lodówki, ciasto rozwałkować, wyciąć kształt, piec około 15 minut w 180 oC do zarumienienia. Pierniczki studzić na metalowej kratce. Trzymać w puszcze minimum 2 tygodnie.
Wartości odżywcze w jednym pierniczku:
Mniej więcej, ponieważ są różne kształty.
Kilokalorie: 25
Białko: 0.6g
Węglowodany: 4.3g
Tłuszcze: 0.7g
Sernik na spodzie biszkoptowy z polewą czekoladowo - cynamonową.
( przepis pochodzi z 2 numeru magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru z diety który jest do ściągnięcia w zakładce archiwum na stronie: www.bezbolesneusuwaniecukru.pl )Składniki: Biszkopt:
- 25g mąki ryżowej
- 20ml mleka roślinnego
- 1 jajko
- 20g tagatozy
( smakowy odpowiednik 40g cukru )
- łyżka cynamonu
- łyżka przyprawy do piernika ( uwaga na skład ! Większość przypraw ma w składzie pszenice i cukier )
Masa Serowa:
- 250g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 50ml mleka roślinnego ( u mnie z nerkowców)
- budyń waniliowy ( bez cukru )
- 20g tagatozy
- 1g naturalnej wanilii
Polewa:
- 50 gorzkiej czekolady bez cukru
( Cavalier - ze sklepu www.stewiarnia.pl )
- 50 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka cynamonu.
Dodatki:
- masło do wysmarowania blaszki
- mąka do obsypania blaszki.
Sposób przygotowania:
Biszkopt bez glutenowy (śr:16cm)
- Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką.
- Piekarnik rozgrzać do 180oC.
- Białko ubić na sztywną pianę.
- Żółtko, mąk, mleko, tagatoze, cynamon, przyprawę wymieszać ze sobą ( użyłam widelca ) dodać białko i wymieszać.
- Ciasto przelać do foremki i piec 15 minut w 180oC.
Masa serowa:
- Białka jaj ubić na sztywną pianę.
- Żółtka, ser, mleko, budyń, tagatoze, wanilie, wymieszać ze sobą ( użyłam widelca ) dodać ubite białko i odstawić masę.
Gdy biszkopt się upiecze, wyjąć ciasto z blaszki, przewrócić na drugą stronę, i na jeszcze ciepły biszkopt wylać masę serową.
Sernik piec przez 50 minut w 180 oC.
Polewa czekoladowa:
Podgrzać mleko z cynamonem, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
Polać ostudzony sernik czekoladą.
Wartości odżywcze w jednym kawałku
( 8 kawałków )
Kilokalorie: 119
Białko: 10.5 g
Węglowodany: 10.4 g
Tłuszcze: 4.8 g
Piernik na ostatnią chwilę - bez cukru, bez glutenu .
Składniki:
- 100g rozpuszczonego masła ( u mnie light )
- 150ml "mleka" roślinnego ( u mnie z nerkowców )
- 2 łyżki przyprawy do piernika ( uwaga na skład ! większość ma w sobie pszenice i cukier )
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 150g mąki ryżowej
- 50g słodzika ( u mnie tagatoza - odpowiednik 100g cukru )
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
Dżem z czerwonych śliwek słodzony ksylitolem.
Dodatki:
- masło i mąka do wysmarowania i obsypania blaszki
- blaszka keksówka
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
- W garnku rozpuścić masło, dodać przyprawę do piernika, cynamon, miód, i dokładnie wymieszać.
- Garnek zdjąć z ognia, dodać mleko i wymieszać, dodać jajko i roztrzepać trzepaczką.
- Do miski wsypać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, słodzik i wszystko dokładnie wymieszać.
- Do garnka wsypać suche składniki i wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
- Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką ( albo wyłożyć papierem do pieczenia).
- Masę piernikowa wlać do foremki.
- Ciasto piec 45 minut w 180 oC.
- Gdy ciasto ostygnie, przekroić na pół i przełożyć ulubionym dżemem/ powidłem.
Wartości odżywcze bez dżemu! :)
Piernika podzieliłam na 10 kawałków.
Kilokalorie: 139kcal
Białko: 3.2g
Węglowodany: 19g
Tłuszcze: 5.6g
Do każdego kawałku dodałam 40kcal z dżemu, ale to wszystko zależy czym wy wypełnicie środek piernika.
Wskazówki:
- Piernik najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.
- Piernik można polać rozpuszczoną ciemną czekoladą.
- Można użyć innego zamiennika cukru.

Sernik i Piernik odtworzony w Polsce przed samymi świętami :)

Pierniczki II
Składniki: - 250g mąki ( u mnie orkiszowa)
- łyżeczka sody
- dwie łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 jajka
- 40g oleju kokosowego
- mąka do oprószenia tacki ( u mnie kokosowa )
+ foremki
+ wałek
+ papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Dobrze wymieszać suche składniki: mąka, soda, cukier, przyprawę, dodać składniki mokre: rozpuszczony olej, jajka, i ugnieść ciasto, tackę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto, wycisnąć wzory, ułożyć ciasteczka na papier do pieczenia, piec 15-20 minut w 180oC do mocnego zarumienienia.
Wartości odżywcze całej masy: 1624 kcal
Białko: 53g
Tłuszcze: 64g
Węglowodany: 215g
Pierniczków wyszło 65 sztuk:
W jednym pierniczku jest: 24 kcal.

Słodkie bułeczki
Składniki:
- 300-350g mąki- u mnie orkiszowa
- kostka twarogu
- dwa jajka
- dwie łyżki ksylitolu lub miodu lub cukru kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu
- 100 g rodzynek
+ papier do pieczenia.
Sposób przygotowania: Suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy, dobrze wymieszać, w oddzielnej misce wymieszać składniki mokre: twaróg, jajka. Połączyć składniki i uformować ciasto, dodać rodzynki i je wymieszać z całością. Z ciasta uformować bułeczki, ułożyć na papier do pieczenia i piec 25-30 minut w 180oC do mocnego zarumienienia.
Szarlotka
( przepis pochodzi z 1 numeru magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru z diety który jest do ściągnięcia w zakładce archiwum na stronie: www.bezbolesneusuwaniecukru.pl ) 
Do jutra X :)




2 COMMENTS
Czekam na jakieś wegańskie przepisy :)
OdpowiedzUsuńAh musze przyznać że nie mam czasu, mój piernik pojawił się w magazynie Bezbolesnego i na pewno w weekend będe robić pierniczki i pewnie to wszystko póki jestem w UK, na pewno zrobie coś przed samymi świętami, ale nie wiem czy pojawi się na blogu. :)
UsuńDziękuje za Twój komentarz!