196. Ekspresowa bezglutenowa rolada z jabłkami ( bez cukru ).
Cześć.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszną roladę którą robi się w ekspresowym tępię.
Składniki:
- 4 jajka
- 50g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 30ml "mleka roślinnego" ( lub zwykłego ) u mnie kokosowe
- 40g stewi w granulkach/ ksylitolu / erytrolu lub innego zamiennika cukru
- szczypta naturalnej wanilii
- 3 jabłka ( po obraniu 360g )
- olej do wypsikania papieru do pieczenia ( u mnie rzepakowy )
Sposób przygotowania.
- Dużą blachę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia
- papier popsikać olejem
- jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i ułożyć ciasno na papierze do pieczenia ( patrz zdjęcie poniżej ) jabłka posypać cynamonem ( u mnie wyszły trzy łyżeczki ) oraz czymś słodkim.
- białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- mąkę, proszek do pieczenia, słodzik i wanilię wymieszać ze sobą, dodać jajko, mleko i zmiksować
- upite białka delikatnie połączyć z resztą masy
- masę równolegle wyłożyć na jabłka
- piec 35-40 minut w 180oC
- wyjąć ciasto z piekarnika ( musi być ciepłe ) wyłożyć ( górną stroną ) na czystą ścierkę
- z jabłek delikatnie odkleić papier do pieczenia
- roladę ciasno zawinąć do środka ( tak aby jabłka były w środku )
- roladę zostawić do wystygnięcia zawiniętą w ścierkę
- ostygnięto roladę posypać słodzikiem zmielonym na pyłek
- najlepiej smakuję gdy kilka godzin poleży ( pod przykryciem )
Wartości odżywcze:
Roladę podzieliłam na 14 kawałków.
Kilokalorie: 53
Białko: 2g
Tłuszcze: 1g
Węglowodany: 10g
Dziś mam dla Was przepis na przepyszną roladę którą robi się w ekspresowym tępię.
Bezglutenowa rolada z jabłkami.
Składniki:
- 4 jajka
- 50g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 30ml "mleka roślinnego" ( lub zwykłego ) u mnie kokosowe
- 40g stewi w granulkach/ ksylitolu / erytrolu lub innego zamiennika cukru
- szczypta naturalnej wanilii
- 3 jabłka ( po obraniu 360g )
- olej do wypsikania papieru do pieczenia ( u mnie rzepakowy )
Sposób przygotowania.
- Dużą blachę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia
- papier popsikać olejem
- jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i ułożyć ciasno na papierze do pieczenia ( patrz zdjęcie poniżej ) jabłka posypać cynamonem ( u mnie wyszły trzy łyżeczki ) oraz czymś słodkim.
- białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- mąkę, proszek do pieczenia, słodzik i wanilię wymieszać ze sobą, dodać jajko, mleko i zmiksować
- upite białka delikatnie połączyć z resztą masy
- masę równolegle wyłożyć na jabłka
- piec 35-40 minut w 180oC
- wyjąć ciasto z piekarnika ( musi być ciepłe ) wyłożyć ( górną stroną ) na czystą ścierkę
- z jabłek delikatnie odkleić papier do pieczenia
- roladę ciasno zawinąć do środka ( tak aby jabłka były w środku )
- roladę zostawić do wystygnięcia zawiniętą w ścierkę
- ostygnięto roladę posypać słodzikiem zmielonym na pyłek
- najlepiej smakuję gdy kilka godzin poleży ( pod przykryciem )
Wartości odżywcze:
Roladę podzieliłam na 14 kawałków.
Kilokalorie: 53
Białko: 2g
Tłuszcze: 1g
Węglowodany: 10g
Grafika do pobrania / zapisania / wydrukowania.
Na dziś to wszystko.
Pamiętajcie o uśmiechu !
Pat
8 COMMENTS
zapisuję przepis! może w końcu zrobię i użyję do czegoś mąkę ryżową! A mam jeszcze lepiej bo latem uprażyłam sobie pyszne jabłuszka i mam kilka słoików:) oczywiście bez cukru:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie 😉
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Nie przepadam za tego typu ciastami, ale ta kusi :)
OdpowiedzUsuńPrzepis tym razem nie dla mnie, bo nie lubię jabłek :D
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda wprost przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPychotka! Koniecznie musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńDeser pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za Twój komentarz!